علل گرفتگی بینی
البته منظور ما از قطره بینی، سرمهای شستوشوی نمکی (مانند قطره کلرور سدیم) که به کودکان نیز داده میشود نیست؛ این نوع قطرهها کاملا بیخطرند، اما استفاده مکرر و بیش از سه روز از سایر قطرههای بازکننده بینی (مانند فنیلافرین) به مخاط بینی آسیب میرساند. پس بهتر است که مصرف این قطرهها پس از سه روز قطع و با فاصله، دوباره استفاده شود.
بسیاری از افراد نمیدانند که باید از بینیشان در مقابل تغییرات شدید دمای هوا مراقبت کنند، چراکه بینی عضو بسیار حساسی است که دمای هوایی را که وارد ریهها میشود، تنظیم میکند.
یعنی وقتی در هوای سرد قرار میگیرید، بینی تلاش میکند دمای هوای ورودی به ریهها را در حد طبیعی حفظ کند، اما اگر دمای هوا سردتر یا گرمتر از حد متعادل بینی باشد، باعث گرفتگی بینی و آبریزش مخاط آن میشود.
دکتر رزمپا با اشاره به علل داخلی گرفتگی بینی میگوید:
در برخی کودکان انحراف تیغه بینی، بزرگی شاخکهای بینی، اشکالات جنینی و نیز وجود تومورهای خوشخیم یا بدخیم میتواند به گرفتگی بینی منجر شود. از سوی دیگر، بزرگی لوزه سوم یا وجود یک جسم خارجی در بینی کودک از عوامل اصلی گرفتگی بینی محسوب میشود. بر این اساس ترشح یکطرفه و بدبو از بینی کودک، احتمال گرفتگی این عضو با جسم خارجی را تقویت میکند.
البته گرفتگی یا احتقان بینی در بسیاری از افراد، معمولا با سرماخوردگی معمولی، سینوزیت، آنفلوآنزا و حساسیت یا آلرژی در ارتباط است و ایجاد هریک از این عوامل میتواند باعث بروز گرفتگی بینی شود.
هر یک از این موارد ممکن است حتی تنفس را برای شخص مبتلا به ورم مخاط بینی (رینیت) مشکل کند و به این دلیل فرد باید مورد ارزیابی و درمان قرار بگیرد.